Affaldets rejse
Hvorfor skal vi sortere og hvad sker der med affaldet?
Hvorfor skal vi sortere vores affald? Og hvad sker der egentlig med affaldet, når det skal genanvendes? Her har vi samlet affaldsviden om nogle af de affaldstyper, som vi sorterer hjemme og på genbrugspladserne i Fredericia.
Vi sorterer affaldet, så ressourcerne kan bruges igen og igen
Vi danskere producerer i gennemsnit 845 kg. husholdningslignende affald om året. Det gør os til europamestre i skrald, fordi vi er det land i Europa, som skaber mest affald pr. indbygger.
Alle de ting og sager, som vi omgiver os med, og som i sidste ende bliver til affald, består af mange forskellige naturressourcer. Pap og papir er fx lavet af træfibre. Glas består af sand, kalk og soda og mange plastprodukter består af olie. Vi overforbruger mange af naturressourcerne, og hvis alle i verden skulle leve, som vi gør i Danmark, ville det kræve mere end fire jordkloder.
Når vi producerer nye produkter, skal vi udnytte de ressourcer, vi allerede har brugt én gang, nemlig vores affald. Derfor er affaldssortering vigtigt, så vi kan fastholde ressourcerne i et cirkulært kredsløb, hvor de bruges igen og igen (og igen).
Det absolut bedste vi kan gøre er at skabe mindre affald ved at købe og forbruge færre ting. Det kan vi gøre ved at tænke over, om vi reelt har brug for den genstand, vi er ved at købe eller om vi fx kan:
-
Bruge det, som vi allerede har.
-
Dele med andre ved at låne eller leje.
-
Undgå produkter, som kun kan bruges én gang.
-
Vælge god kvalitet, som holder længere, frem for billig kvalitet, der skal skiftes ud oftere – og så vælge at bruge vores ejendele længe frem for at skifte dem ud.
-
Vælge produkter, som kan repareres, når de går i stykker – og så vælge at vedligeholde og reparere vores ejendele løbende.
Se genanvendelsesprocesser med dine egne øjne
Her kan du finde videoer fra et udvalg af virksomheder, der genanvender forskellige affaldstyper.
- Ardagh Glas Holmegaard om glas på www.ardaghgroup.com.
- Genan om dæk på www.genan.dk.
- Gemidan om madaffald på Youtube.
- Papier- und Kartonfabrik Varel om pap og papir på Youtube.
- Reiling Gruppen om glas på Youtube.
- Motas om farligt affald på Youtube.
Historien om skraldet
I gamle dage blev byernes latrinspande tømt om natten, og det kaldte man for natrenovation. Latrinspandene indeholdt menneskelige ekskrementer (dvs. nummer et og nummer to), som blev tømt om natten for ikke at genere byens borgere. I 1702 blev dagrenovationen indført, hvor man organiserede indsamlingen af fejeskarn fra gader og fødevareaffald i dagtimerne.
Affaldet blev indsamlet på vogne, som kørte gennem gaderne. Renovationsfolkene brugte en højlydt skralde, der var en form for larmende instrument, og når skralden lød, skulle husmødre og tyende stå klar med affaldet. Deraf kommer ord som skraldemand og skraldevogn. Affaldet blev kørt uden for byen, hvor det blev smidt i store bunker, som var datidens lossepladser.
I dag er lossepladserne skiftet ud med genbrugspladser, der skal sikre, at affaldet bliver sorteret, genbrugt og genanvendt. Skraldemændene (og -kvinderne) har vi stadigvæk, selvom vi ikke længere bruger den højlydte skralde, og begrebet dagrenovation, der i dag omfatter både mad- og restaffald, bruger vi også stadigvæk.
Kilde: Den Store Danske Lex